Service Logistics Summit 2019

Datum: 14 november 2019
Tijdstip: 9.00 - 18.00 met aansluitend diner
Locatie: Brightlands Campus Greenport Venlo
Thema: Service Logistiek geeft circulariteit handen en voeten
# Deelnemers: 140

Servicelogistiek creëert circulaire business

Donderdag 14 november vond de Service Logistics Summit 2019 plaats. Na interessante fieldtrips bij Jabil, Schneider Electric, Hauzer, DHL en PostNL verzamelden alle deelnemers op de Brightlands Campus Venlo. Daar ontbrandde onder leiding van dagvoorzitter Harm Edens de discussie over het creëren van circulaire business. Het Service Logistics Forum (SLF) stelt als organisator dat circulariteit binnen het vakgebied servicelogistiek al jaren wordt opgepakt. Levensduurverlenging en hergebruik van materialen zijn voor servicelogistiek vanzelfsprekende uitgangspunten. Het is daarom aan de service business om met specifieke kennis en kunde winstgevende, circulaire businessmodellen te ontwikkelen.

Herdefinieer je business

Precies om die reden gaf Esther Kersten, Director Strategy and Sustainability bij Vanderlande, tijdens de Service Logistics Summit een exclusieve presentatie over het revolutionaire concept FLEET. Met FLEET gaat bagageafhandeling naar de ‘next level’. Het concept is eind vorig jaar opgeleverd en nadat de eerste ervaringen zijn opgedaan in overzichtelijke operaties in o.a. Rotterdam is het concept nu uitgerold naar Dallas Fort Worth en Hong Kong International Airport, de grootste luchthavens ter wereld. Dit concept is onconventioneel in de business en een opsteker voor circulariteit. Het is Vanderlande, als gevestigde naam, gelukt om grote stappen te zetten in zowel design als vormgeven van het circulariteitsprincipe. Het resultaat is een uitgekiend, maar vooral wérkend concept! Je zou kunnen zeggen; het geeft circulariteit handen en voeten. Esther: “Maar daarvoor moet je wel je waardepropositie, je business model en je product herdefiniëren. Samen creëren we daarmee een duurzame toekomst. Waarbij servicelogistiek een belangrijke rol moet vervullen.”

Eerste stap zetten

Rode draad in het panel was; gewoon doen. Iedereen weet dat we iets moeten en iedereen wil ook wel, maar het zetten van de eerste stap is een worsteling. Hoe maak je circulariteit praktisch? Naast Esther Kersten schoven Johan Faes, CEO Faes Group, Noor Huitema medeoprichter Copper8 en Hugo Wentzel, Global Director Network Equipment Teleplan, aan. Harm Edens wist aan alle sprekers interessante uitspraken te ontlokken over praktische duurzame en circulaire toepassingen. Zo gaf Johan Faes aan dat hij heeft geïnvesteerd in een machine die verpakkingen kan recyclen. Omdat het een forse investering was wil hij de machine ook als oplossing aanbieden aan concullega’s. Zo kunnen meer bedrijven beginnen met het recyclen van hun verpakkingen. Hugo Wentzel vertelde dat productontwikkelaars van opdrachtgevers regelmatig worden uitgenodigd om mee te lopen in het repair proces. Als zij beter weten wat er na terugname met hun producten gebeurd kunnen ze daar in het ontwerpproces rekening mee houden. Noor Huitema liet zien dat duurzame business al begint bij eigen initiatief. Zo reist iedereen bij Copper8 met het openbaar vervoer en is vrijdag een vrije dag om met andere leuke en belangrijke dingen bezig te kunnen zijn en frisse ideeën op te doen.

Cross-sectoraal

Na twee rondes met interactieve parallelsessies kregen de genomineerde studenten voor de SLF Afstudeerprijs het podium. Nikki Theeuwes, TU Eindhoven, won uiteindelijk met haar thesis Formalization and improvement of ambulance dispatching in Brabant-Zuidoost. Niet alleen een innovatieve oplossing, maar ook een mooi voorbeeld waarbij geavanceerde service logistieke theorie cross-sectoraal wordt toegepast. De SLF Afstudeerprijs 2019 werd uitgereikt door Jan Flens van Drake & Farrell en Bram Klein Kranenbarg, de winnaar van 2018. Sandra Bronsvoort, Universiteit Twente, presenteerde haar thesis vanwege een werkbezoek aan Nieuw-Zeeland via een video. Met haar onderzoek Optimisation of long-term asset replacement planning at Schiphol won zij de tweede prijs. Haar prijs werd in ontvangst genomen door haar begeleider Matthieu Van Der Heijden. Daarmee was de goedbezochte en interactieve Service Logistics Summit 2019 ten einde. 

 

NZ6_4605_i.jpg

SLF deelnemers kunnen de presentaties die gehouden zijn terugvinden in de kennisdatabank, na te zijn ingelogd. Overige geintereseerden kunnen presentaties opvragen via info@servicelogisticsforum.nl.