Service Logistics Forum

21.9 AI en DT in warehousing

Webinar ​Artificial Intelligence en Digital Twins in warehousing

Datum: 12 oktober 2021
Tijdstip: 15.00 - 16.00 uur
Locatie: Online
Sprekers: Minou Voortman, Consultant CQM, Monique van den Broek, Principal Consultant CQM

Afgelopen dinsdag, 12 oktober, vond het webinar AI en DT in warehousing plaats. Het webinar was georganiseerd door SLF in samenwerking met BEMAS en werd gehost door Ben Gräve. Minou Voortman en Monique van den Broek namen de deelnemers mee aan de hand van theorie, onderzoek en de case van een retailketen. 

Na een introductie van de moderator Ben Gräve en Wim Vancauwenberghe van BEMAS, onze Belgische partner, gaf Monique van den Broek, Principal consultant bij CQM, een heldere en uitgebreide toelichting op de toepassingen van AI en Digital Twinning in supermarktmagazijnen voor de bevoorrading van hun winkels en e-commerce.

Smart warehousing - onderdeel van het nationale Industry 4.0 programma - kent in het algemeen en zeker ook bij supermarktketens een aantal uitdagingen: de toename van variabiliteit, de steeds strakkere toezeggingen mbt levertijd (vandaag besteld, vandaag in huis), de schaarste aan personeel en de mix van automatisering naast handmatige activiteiten.

De steeds groeiende beschikbaarheid van data maakt het mogelijk dat slimme algoritmes processen en robots, waarvan het gebruik steeds meer geaccepteerd wordt, aansturen. Voorafgaand aan deze optimalisatie door voortschrijdende analytics (prescriptive analytics)) – generiek maar ook zeker in geval van digital twins – moet er zeer goed inzicht zijn in en een grondige analyse van de huidige situatie, gevolgd door ook inzicht in de drivers van de warehousing processen. De mogelijkheid om met Digital Twins dan te simuleren en te evalueren zijn legio. Monique schetst een tweetal praktijksituaties:

Voorbeeld 1: supermarkt warehouse ladingdrager verzamelen (picken)
(voor detail informatie neem contact op met info@servicelogisticsforum.nl)

Voorbeeld 2: gemechaniseerd optimaal (zo vol mogelijk) een ladingdrager vullen (tetris)
(voor detail informatie neem contact op met info@servicelogisticsforum.nl)

Digital twins zijn geschikt om op verschillende termijnen te helpen met het nemen van besluiten. Voor strategische/tactische optimalisatie bij besluiten maanden vooraf, naar besluiten een week vooraf voor workforce planning, tot dagelijkse besluiten voor operationele aansturing en simulering. Daarnaast helpt een digital twin natuurlijk ook voor het verzamelen van reporting/ data om de verbetercyclus bij te kunnen sturen.

Tijdens de Q&A blijkt er een grote belangstelling voor deze nieuwe ontwikkelingen en komen uiteenlopende vragen van de deelnemers aan bod. Hierbij een bloemlezing van een paar antwoorden:

  • Het cruciale verschil met simulatie is dat de digital twin een grotere complexiteit aan kan. Ook omdat een aantal van de daadwerkelijke sturingsmechanismen te koppelen zijn aan de digital twin.
  • Financiële voordelen komen vaak over de tijd, daarom is het soms lastig om dit in euro’s aan te geven. Het is een tool voor de langere termijn, die je wel continu voor besluitvorming kunt blijven inzetten;
  • Hoewel AI/ Digital twins een hoog academisch gehalte lijken te hebben, is het cruciaal om een gedegen eerste fase te hebben samen met de mensen van de werkvloer. Daarbij is het wel heel belangrijk dat het doel vooraf echt helder is;
  • Onderhoud van digital twins gaat niet vanzelf. Je moet wel connectie blijven houden met de realiteit. Een digital twin kan natuurlijk niet zelf bedenken dat je beter met een karretje dan lopend kan order picken.

Minou Voortman, Consultant bij CQM, besluit het webinar met het geven van een aantal overwegingen over het gebruik van een digital twin:

  • Dit model zorgt echt voor betere besluiten;
  • Zorg dat je eerst evalueert en dan pas implementeert;
  • Het model stimuleert creativiteit en ‘out-of box’ denken. Bijvoorbeeld door simulatie van omstreden scenario’s;
  • Soms is het in detail beschrijven van processen (om de digital twin te kunnen maken) al inzicht gevend.

In onze kennisdatabank vindt u de presentaties van dit webinar. 

Trots op onze

SLF Deelnemers