Service Logistics Forum

2016 4Themamiddag KatoenNatie

SLF Themabijeenkomst 29 september 2016 van 13.00 tot 18.00
Katoen Natie, Antwerpen (BE) 
'Closing the loop of the Service Chain with Refurbishing'
ism Prof. Harold Krikke, Open Universiteit

1609 TB KatoenNatie

Donderdag 29 september vond een warm onthaal plaats bij Katoen Natie. Op de plek waar in de middeleeuwen de burcht Singelberg stond, staat nu  een prachtig gebouw als metafoor voor de vroegere burcht. Het laat zien dat Katoen Natie een eigen koers vaart. Het bedrijf investeert in vastgoed, groeit voornamelijk door het volgen van klanten en gelooft in specialisatie.  Joost Vanderplaetsen, commercieel directeur consumer goods en industries, vertelt over de oorsprong, ontwikkeling en de visie van Katoen Natie.  

 

Na zijn introductie vertellen Andy de Bruyn, accountmanager Katoen Natie, en Matthias Vanderaerschot, Quality manager KitchenAid, over de logistiek operatie van KitchenAid. Dit premium merk keukenapparaten uit de Verenigde Staten brengt kleurrijke producten naar Antwerpen voor de verdere verspreiding binnen EMEA. Voor KitchenAid verzorgt Katoen Natie naast het leveren van goederen ook de spareparts en product repair/refurbishment. In het retourproces verdiepen we ons verder. KitchenAid streeft zero-customer-dissatisfaction na en beschouwt daarbij de retour operatie als profit-centre. Na de toelichting begeven we ons met de bus naar het warehouse om het proces met eigen ogen te bekijken. Busvervoer is geen overbodige luxe op het 800.000 m2 grote terrein. 

 

Na de rondleiding behandelt prof. Harold Krikke, hoogleraar Supply Chain Management OpenUniversiteit, het concept Closed Loop Service Chain. Als directeur van het PhD programma coördineert hij een groot aantal onderzoeken rondom dit onderwerp. Het closed Loop Service Chain concept is te plaatsen naast begrippen als crade2cradle, circulaire economie en extended producer responsibility. Met het lopende onderzoeksprogramma zoekt hij naar de benefits en barriers, haalbare business modellen en product-service-systemen die aansluiten bij de Closed Loop gedachte. Duidelijk wordt dat het gaat om zeer actueel en maatschappelijk relevant onderzoek. De voorlopige resultaten leiden tot een levendige discussie en geven volop stof tot nadenken. Hierover gaan we zeker nog  meer horen.

 

Trots op onze

SLF Deelnemers