Service Logistics Forum

19.7 Robotica, Deep Learning, AI

IMG-20190924-WA0003.jpgThemabijeenkomst Robotisering, Deep Learning en Artificial Intelligence

Event: Themabijeenkomst
Datum: 23 september 2019, 13.00 tot 17.30
Locatie: AWL, Harderwijk 
Thema: Robotisering, Deep Learning, AI
# Deelnemers: 45

Door: Liselot Gerritzen

Samen met World Class Maintenance organiseerde het SLF een bijeenkomst over Robotisering, Deep Learning en AI. Onderwerpen die hoog op de service logistieke innovatieagenda staan en ook een belangrijke driver zijn achter 100% voorspelbaar onderhoud, de ambitie van WCM. De bijeenkomst kon rekenen op warme belangstelling vanuit de beide achterbannen en werd een groot succes. De verschillende invalshoeken, de combinatie van theorie en praktijk, maar ook de afwisseling tussen informatieve presentaties en het interactieve spelelement waren de sleutels tot dat succes. 

ijsselRik Grasmeijer, Fieldlab Industrial Robotics trapte af en nam ons mee in zijn verhaal over het fieldlab IR, dat inmiddels hard op weg is om een erkend certificeringsinstituut te worden. De noodzaak om opleidingen en onderwijs te organiseren rondom robots ontstond bij AWL in Harderwijk. Het bedrijf dat turnkey projecten levert aan mn de autoindustrie zag in dat robotisering kundige mensen nodig heeft. Vooruitgang vraagt om een koppelling van kennis en kunde en een vertaalslag naar onderwijs en onderzoek. 'Alleen wanneer we dat goed aanpakken kunnen we de BV Nederland vooruit helpen en behouden we onze onafhankelijkheid in de wereld', Aldus de heer Piet Mosterd, voormalig algemeen directeur van AWL. 

IMG-20190924-WA0009.jpgJan Willem Sietsma van Ijssel Technologie ging in op het begrip Industrie 4.0 en duide veel aspecten van deze revolutie waarin wij ons bevinden. De kennis en kunde van Ijssel Technologie zetten zij niet alleen in om bedrijfsprocessen van klanten te verbeteren, maar ook om ontwikkeling te stimuleren oa via Advanced Manufacturing Logistics en de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Na een korte pauze veranderde de setting compleet en liet Lieneke van Boxel, CQM ons, door middel van een interactief spel, inzien wat het belang is van het vinden van goede selectiecriteria als het gaat om deep learning. Met modellen kunnen we de werkelijkheid vangen, al lukt dat nooit helemaal. Aan het eind van de game dreven er bij alle groepjes nog wat onbedoelde ingrediënten in de soep. 

Judith van Rijswick, Brink Groep en Minou Voortman, CQM gaven een kijkje in de keuken van een project waarbij deep learning ingezet is om het onderhoud aan woningen effiencienter aan te pakken. In een levendige presentatie lieten zij zien dat vooruitgang alleen lukt als je flexibel en pragmatisch te werk gaat. Vele hobbels en valkuilen waren niet voorzien maar konden ze zo wel overwinnen. 

De rondleiding door de fabriek van AWL was zeer indrukwekkend.

Aan het eind van de bijeenkomst werd er onder het genot van een hapje en een drankje nagepraat.
IMG-20190924-WA0019.jpgVoldoende stof tot nadenken over de toepassingsmogelijkheden en de kansen die misschien nu nog onbenut zijn. In ieder geval waren de deelnemers het erover eens dat het een bijzonder leerzame en geslaagde middag was. 

SLF deelnemers kunnen de presentaties die gehouden zijn terugvinden in de kennisdatabank, na te zijn ingelogd. Overige geintereseerden kunnen presentaties opvragen via info@servicelogisticsforum.nl of via WCM.

Trots op onze

SLF Deelnemers