Service Logistics Forum

2017 4 themamiddag Fokker

Waarom RFID wel werkt bij Fokker Services

Event: SLF Themabijeenkomst
Datum: 28 september 2017, 13.00 tot 17.00
Locatie: Fokker Services, Hoofddorp/Schiphol  
Thema: RFID @component services
# Deelnemers: 50

sfeerbeeld SLF Bijeenkomst Fokker Services

Tijdens de SLF themamiddag op 28 september stond het onderwerp RFID centraal. Bij Fokker Services wordt volop gewerkt aan het RFID project en gelooft men in de meerwaarde op korte en lange termijn. 

Dit rotsvaste vertrouwen in de waarde van RFID voor tracking en tracing was niet bij alle deelnemers van de middag aanwezig. Het onderwerp leverde tijdens de rondleiding en in de pauzemomenten tot stevige discussies. Belangrijke factoren voor succes zijn oa  branch-specifieke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de strenge eisen rondom de certificering van herstelde luchtvaart componenten. Door deze eisen is er veel winst te behalen met procesoptimalisaties. "Bij ons gelden hele andere regels" zei Martijn van Tilborg van Damen. Ook het open of gesloten zijn van ketens is een belangrijk aspect. Hoe geslotener de keten hoe beter RFID ingezet kan worden. 'Kijk maar naar wasserijen die in textiel RFID tags verwerken, een gesloten keten waarbij elk item altijd weer bij de wasserij terugkeert" zei Hans van Waveren van Districon. "Of kijk naar bibliotheekboeken, ook zo'n gesloten systeem" opperde Floor Jan Tiemersma van UC planning. 

Stephan Dielemans van Actemium voegde zijn ervaringen toe aan de discussie. Als ‘innovatie versneller’ overziet Actemium de huidige praktijk mbt manufacturing operations management maar kijkt vooral ook naar mogelijkheden die een stap verder gaan.  

Dat de techniek van tags en software nog haken en ogen heeft is volgens Martin de Jong van Fokker Services een feit. "Hoewel de kosten van tags sterk gereduceerd zijn, is de invoering van RFID nog zeker geen plug and play oplossing. Er komt veel maatwerk bij kijken waardoor de invoering kostbaar wordt en langer duurt". Desalniettemin, door de omstandigheden in de luchtvaart, de voordelen van procesoptimalisatie en het vertrouwen op de werkvloer maken echter dat de businesscase voor RFID introductie bij Fokker Services wel werkt. 

Geïnteresseerd in de gehouden presentaties? SLF deelnemers kunnen deze downloaden via de optie kennisdatabank/presentaties na te zijn ingelogd. Of stuur een bericht naar info@servicelogisticsforum.nl

Trots op onze

SLF Deelnemers