Service Logistics Forum

2016 5 Service Logistics Summit

publiek met marianne zwagerman debat10 november 2016
Hilvaria Studio's, Hilvarenbeek

Zie voor terugblik ook Logistiek.nl, NDL.nl, NVSM-site over de SLF afstudeerprijs en de Summit
Sfeerfoto's, kijk hier.
Lees verslag over fieldtrip FPC
Lees verslag over fieldtrip Shapeways

Dit jaar voor de 20e keer organiseerde het Service Logistics Forum (SLF) in samenwerking met TKI Dinalog haar jaarlijkse summit. De keuze van de locatie was heel bijzonder: de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek. Lang niet iedereen kende deze locatie en was positief verrast over de mooie ligging en de veelzijdigheid van dit oord. “Heel fijn die opkomst van meer dan 120 deelnemers van ca 80 verschillende bedrijven of instellingen” zei Ben Gräve, voorzitter van het SLF: “Hieruit blijkt een nimmer aflatende belangstelling voor de ontwikkelingen in ons service logistieke domein”.   

Hans van Waveren, managing director Districon en vice-voorzitter van het SLF: “Wij hebben dit jaar voor een duidelijk andere aanpak gekozen. De inmiddels zéér gewaardeerde fieldtrips zijn als onderdeel van de summit gehandhaafd, maar wel verschoven naar het ochtendprogramma”. Dit werd erg gewaardeerd door zowel de deelnemende bedrijven als de bezoekers, want er was nu meer tijd om bij het organiserende bedrijf door te brengen. Die bedrijven waren FPC Beyond Packaging, MAG45, Shapeways  en Thermo Fisher Scientific (voorheen FEI) en hadden alle een interessante fieldtrip georganiseerd om hun innovatieve producten en / of processen te demonstreren en aan de hand van stellingen ook te bediscussiëren. 

De lunch in de Hilvaria Studio’s was het aangename begin van het plenaire gedeelte van de summit. Marianne Zwagerman, o.a. bekend van BNR en Radio 1, leidde ons op een aangenaam kritische en vaak ook humoristische wijze door het interessante middagprogramma. Danny Hollestelle, directeur / eigenaar van Koninklijke Hollestelle Groep en tevens zakenvrouw van het jaar 2015, gaf ons een mooie inkijk in haar ondernemerschap in de wereld van een familiebedrijf en de transformatie van haar bedrijf ook in de service (logistieke) business. 

Vanwege de mijlpaal van deze 20e summit blikte Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland en ooit betrokken bij de vormgeving van het SLF, in een videoboodschap terug op het ontstaan en het belang van dit service logistieke forum. Liselot Gerritzen, manager van SLF bureau, en prof. Geert-Jan van Houtum van de TU/e en bestuurslid van SLF, gaven in een videoboodschap de visie op de toekomst van het SLF: een community die in hoge mate bepalend is voor de innovatie agenda, die aanzienlijk wil groeien en die open is voor alle bedrijven en instellingen in het service logistieke domein.

Het plenaire debat met een panel van 4 deskundigen was erg levendig. De onderwerpen waren ook wel zodanig gekozen dat er veel ruimte was voor uiteenlopende meningen: 3D printing voor spare parts, e-Commerce vs service logistiek netwerken, Internet of Things en Augmented reality in onze service wereld en de bedreigingen van Cybercrime in ons domein.

Na de theepauze was er een veelheid van inspiratiesessies waarbij de congresgangers weer tot keuzes werden gedwongen uit vele interessante onderwerpen van Microsoft Dynamics, Districon, Drake & Farrell, Topsector Logistiek, Technische Universiteit Eindhoven, Vrije Universiteit i.s.m. de Brandweer van Amsterdam en  Onelogistics. 

Als sinds vele jaren organiseert het SLF een Young Talent Programma.  Dit jaar waren er 20 studenten of jong afgestudeerden van universiteiten en hogescholen uitgenodigd om deel te nemen aan de fieldtrips en in de middag aan een speciaal programma. Zij hadden o.l.v. Marianne Zwagerman een interessant interview met Danny Hollestelle die zeer bereid was om de jonge mensen met haar ervaringen te stimuleren naar ondernemerschap.  Ook werd er met interesse gediscussieerd over de ervaringen van deze jonge mensen met de fieldtrips en kregen de bedrijfsvertegenwoordigers, zij het schuchter, enkel tips mee voor een andere aanpak.

De summit eindigde met de uitreiking van de SLF Thesis Awards. Als laatste onderdeel van de jurering mochten de twee om de eerste en tweede prijs vechtende studenten na de lunch in het plenaire programma hun thesis in 5 minuten toelichten. De jury, bij monde van Bram Westerweel winnaar van vorig jaar, kwam tot de volgende conclusie: 1e prijs voor Thomas Kenbeek voor zijn Bachelor thesis en 2e prijs voor Jacky van de Griendt voor haar master thesis. Beiden zijn van de Technische Universiteit Eindhoven. Voor Thomas was hier automatisch een uitnodiging aan verbonden om volgend jaar mee te doen in de jury.

Tijdens de feestelijke afsluiting met champagne en de onvermijdelijke bitterballen mocht het organisatiecomité tot haar genoegen vele complimenten in ontvangst nemen over deze 20e summit. “Een inspirerende dag met veel interessante onderwerpen en een mooi gezelschap om te netwerken” zo zei een nieuwe deelnemer en hij voegde daaraan toe: “Stof tot nadenken voor mijn eigen operatie”. Via Twitter hoorden we dat Marianne Zwagerman er ook nog wat van had opgestoken "....it's a wrap....MBA service logistiek in 1 middag...."       Twitter MZW.jpg

betrokken partijen summit 2016

Hilvaria studios II.jpgHilvaria studios.jpg

Trots op onze

SLF Deelnemers