Service Logistics Forum

2016 6 Themamiddag ASML

IMG_0958i.JPGSLF Themabijeenkomst 7 december 2016 van 13.00 tot 18.00
ASML, Veldhoven  
'The Service Logistics Control Tower'
ism Prof. Henk Zijm, Universiteit Twente

Het was alweer de laatste SLF themamiddag van 2016. Dit maal waren de SLF deelnemers uitgenodigd bij ASML in Veldhoven. Ben Gräve, voorzitter SLF, trapte af met een toelichting op de nieuwe koers van het SLF zijnde een grote, open community gericht op innovatie-stimulatie en brede samenwerking.

Daarna was het woord aan ASML, waarbij Piet Oomen, Senior Manager GLS Customer Logistics, en Ruud van Sommeren, ‎Manager Service Supply Chain Planning, de situatie en uitdagingen van ASML bespraken. Binnen de service business ligt de nadruk op reductie van downtime en het snel beschikbaar hebben van parts. Jacky van der Griendt, recent afgestudeerd en tevens winnaar van de SLF Afstudeerprijs, zette uiteen hoe de control tower werkt waarmee zij dagelijks kritische parts monitort. Het systeem aggregeert data en zet dat om in een overzichtelijk dashboard. Een compleet team van betrokken deskundigen bekijkt en bespreekt de informatie en besluit tot de juiste acties. Het systeem en de werkwijze daaromheen zijn ongeveer een jaar in gebruik nu en de voordelen zijn duidelijk zichtbaar in de afname van emergency shipments. Tijdens de presentaties werden vele vragen door het geïnteresseerde publiek gesteld en beantwoord.

Middels het bezoeken van het gloednieuwe ASML experience centre werd de middag prettig onderbroken. Op een high tech manier presenteert ASML zichzelf en haar producten aan de aanwezigen. De vele features, grondprojectie, 3D film en interactieve schermen, maken die ruimte tot een zeer informatieve en inspirerende plek om te zijn.

IMG_0969i.JPG

Na de indrukwekkende ervaringen bij het experience centre nam prof. Henk Zijm ons mee in zijn visie op control towers. Een uitgebreid onderzoek heeft hij gedaan bij gerenommeerde bedrijven als Thales, IBM, Fokker en Vanderlande (overigens allen SLF deelnemers) die ook deels vertegenwoordigd waren in de zaal. Zijn stelling is "effectieve control towers zijn geen 'one-size-fits-all' producten en nooit een doel op zich". Het belang van het verzamelen en analyseren van product- en proces gegevens t.b.v. een betere systeemperformance en betere service is evident. Maar de verzamelde gegevens in een Service Supply Chain Control Tower vormen ook een bron van informatie t.b.v. nieuwe systeemontwerpen. Daarnaast is het essentieel dat de control tower is ingebed in een goed financieel kader, dat bepaalt hoe de verschillende stakeholders profiteren van de in die control tower gedefinieerde strategieën en acties. Zonder duidelijke randvoorwaarden, ook financiële, is ontwikkeling van een control tower weinig zinvol, aldus Henk Zijm.

Voldoende food for thought vonden de SLF deelnemers die tijdens de borrel druk met elkaar in gesprek waren over deze en andere relevante thema's.

IMG_0971i.JPG

SLF deelnemers die geïnteresseerd zijn in de sheets van ASML en/of Prof. Henk Zijm kunnen deze downloaden via de optie kennisdatabank/presentaties na te zijn ingelogd.

Trots op onze

SLF Deelnemers